2014-02-06

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΑΓΝΟΙ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΛΑΓΝΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΣΣΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΔΟΥ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΑΖΑΡΩΝ ΣΥΝΕΝΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ «ΕΙΡΗΝΗΣ» - ΧΑΖΑΡΗ TZITZAK ~ ΕΙΡΗΝΗ - ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ LEO IV Η KHAZAR (LEON IV HO KHAZAROS) ΧΑΖΑΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ



Τον 7ο μ.Χ. αιώνα ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εκστράτευσε κατά της Περσίας, αφού προηγουμένως συμμάχησε με τους Χαζάρους. Μερικά χρόνια αργότερα, το 642 μ.Χ., οι Χαζάροι συνέτριψαν μια αραβική στρατιά στον Καύκασο κι από τότε έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των Αράβων, που γι' αυτόν το λόγο δεν, μπόρεσαν να προωθηθούν βόρεια. Ο δεύτερος αραβοχαζαρικός πόλεμος έγινε το 772 μ.Χ. και, σύμφωνα με, ισλαμικές πηγές, νίκησαν οι Άραβες αλλά όμως δεν μπόρεσαν να υποτάξουν τη Χαζαρία. Οι Χαζάροι πολέμησαν και εναντίον των Βουλγάρων, που βρισκόντουσαν στα βόρειά τους και τους νίκησαν.

Η αυτοκρατορία των Χαζάρων παρέμεινε για τουλάχιστον δύο αιώνες, συνάπτοντας στενές οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Οι σχέσεις των Χαζάρων με το Βυζάντιο ήταν σε γενικές γραμμές φιλικές, όπως δείχνει άλλωστε και το βασιλικό συνοικέσιο ανάμεσα στον συναυτοκράτορα Κωνσταντίνο και στην κόρη του Χαγάνου, αρχηγού των Χαζάρων, τη cicak  ήTzitzak, που έλαβε το Χριστιανικό όνομα Ειρήνη. Ο Ρώσος αρχαιολόγος Μ. Ι. Αrtamonov αναφέρει ότι για ενάμισι αιώνα οι Χαζάροι ήταν οι κυρίαρχοι του νότιου μισού της Ανατολικής Ευρώπης και αποτελούσαν ένα αδιαπέραστο φράγμα, που έκλεινε την πύλη εισόδου από την Ασία στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καμιά νομαδική φυλή από τις στέπες της Ασίας δεν μπόρεσε να περάσει στην Ευρώπη.

 Leo IV

Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Leo ΙΙΙ πάντρεψε το γιο του Constantine (αργότερα Θ*Θονσταντηνε Β Kopronymous) στην πριγκήπισσα Khazar Tzitzak (κόρη του Khagan Bihar) ως τμήμα της συμμαχίας μεταξύ των δύο αυτοκρατοριών. Tzitzak, ποιος βαφτίστηκε όπως Θ*Ηρενε, έγινε διάσημος για τη γαμήλια εσθήτα της, όποιος άρχισε μια τρέλα μόδας σε Κωνσταντινούπολη για έναν τύπο τηβέννου (για τα άτομα) αποκαλούμενο tzitzakion. Ο γιος τους Leo (Leo IV) θα ήταν γνωστός καλύτερα ως "Leo το Khazar".

Ο Λέων Δ 'ο Χάζαρος ( 749 ή 750 - 8 Σεπτεμβρίου 780 ) ΗΤΑΝ Αυτοκράτορας Της βυζαντινής αυτοκρατορίας ΤΗΝ περίοδο 775 - 780 . Γιος ΤΟΥ Κωνσταντίνου Ε ' ΚΑΙ Της πριγκίπισσας Των Χαζάρων Σισάκ (Η. οποία Μετονομάστηκε Ειρήνη ), γεννήθηκε το 749 ή Για να μετάσχει 750 και σε ηλικία ενός έτους στέφθηκε από τον πατέρα του συμβασιλεύς. Ανατράφηκε ΣΕ εικονομαχικό Περιβάλλον, παντρεύτηκε όμως το 770 ΤΗΝ εικονόφιλη Ειρήνη Αθηναία ΤΗΝ ΑΠΌ ΤΗΝ οποία απέκτησε ΤΟ διάδοχό ΤΟΥ Κωνσταντίνο ΣΤ ' . Το 776 ο Κωνσταντίνος στέφθηκε με τη σειρά του συμβασιλεύς ώστε να εξασφαλιστεί από τις βλέψεις των ετεροθαλών αδελφών του Λέοντος.




 σχετικά θέματα: