2010-11-27

ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ (Σ.Δ.) ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑ - ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ KAI ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ




Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
http://el.wikipedia.org/wiki/Σοσιαλιστική_Διεθνής


Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι μια διεθνής οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1951 ως συνέχεια της Διεθνούς των Εργατικών και Σοσιαλιστικών Κομμάτων, η οποία αποτελούσε μετεξέλειξη της Β΄ Διεθνούς που υπήρχε από το 1889 και είχε σημαντική διεθνή πολιτική δράση μέχρι τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής (Σ.Δ.) έχει 159 μέλη από τα οποία 102 είναι εθνικά κόμματα με πλήρες status, 30 είναι εθνικά κόμματα με συμβουλευτικό status, και 14 είναι εθνικά κόμματα με status παρατηρητή. Στη Σ.Δ. συμμετέχουν επίσης τρεις συνδεδεμένες οργανώσεις (Σοσιαλιστική Εκπαιδευτική Διεθνής, Σοσιαλιστική Διεθνής Νεολαία, Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών) και 10 ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις (όπως το Διεθνές Συνδικάτο Εκπαιδευτικών και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) από τα εθνικά κόμματα μέλη της Σ.Δ. μετέχουν στην κυβέρνηση, είτε αυτόνομα, είτε ως μέλη κυβερνητικών συνασπισμών.

Μέλη της Σ.Δ. είναι εργατικά, σοσιαλιστικά, και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Ο ρόλος αυτών των κομμάτων είναι αισθητός σε όλες τις ηπείρους είτε σε κυβερνητική θέση, είτε σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα, κόμματα μέλη της Σ.Δ. είναι στην κυβέρνηση σε δεκατρία από τα 27 κράτη/μέλη: στην Ελλάδα, στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, την Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Ισπανία. Στα υπόλοιπα 14 κράτη/μέλη, τα κόμματα που μετέχουν στη Σ.Δ. είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο τα μέλη της Σ.Δ. έχουν αξιοσημείωτη παρουσία και συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχηματισμό σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς είναι σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ Γενικός Γραμματέας είναι ο Λουίς Αγιάλα από τη Χιλή.


 






ΠΗΓΗ: