2010-11-15

Η μητριαρχία κάνει έρωτα αλλά και... πόλεμο. Οι πίθηκοι μπονόμπο δεν είναι τόσο ειρηνικοί όπως νομίζαμε ως σήμερα


Παρά τη φήμη τους ως εραστών και όχι ως μαχητών του κόσμου των πρωτευόντων ειδών, οι πίθηκοι μπονόμπο φαίνεται τελικώς ότι διαθέτουν πιο αιμοβόρες διαθέσεις.

Οπως αναφέρουν γερμανοί ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας, οι μπονόμπο- τόσο οι αρσενικοί όσο και οι θηλυκοί- κυνηγούν και τρώνε άλλους μεγάλους πιθήκους, κάτι που ως σήμερα δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ, εξ ου και οι μπονόμπο θεωρούνταν φιλήσυχοι και «αγαπησιάρηδες» πίθηκοι.

Ως σήμερα πιστευόταν ότι εξαιτίας του ότι οι κοινωνίες των μπονόμπο είναι μητριαρχικές, η συμπεριφορά των συγκεκριμένων πιθήκων ήταν και πιο... φιλήσυχη. Και όμως, όπως αποδεικνύεται τώρα, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά παίζουν καλά το παιχνίδι του... ύπουλου πολέμου.

Τα νέα ευρήματα που αποτελούν τις πρώτες ευθείες ενδείξεις σχετικά με το ότι οι αποκαλούμενοι «χίπηδες» πίθηκοι κυνηγούν, μαρτυρούν ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν συνδέεται με την κυριαρχία των αρσενικών αφού στις κοινωνίες των μπονόμπο ηγούνται τα θηλυκά, τα οποία επίσης κυνηγούν.

«Πιστεύουμε πάντοτε ότι το κυνήγι αποτελεί υπόθεση των αρσενικών» ανέφερε ο Γκότφριντ Χόχμαν από το Μαξ Πλανκ, προσθέτοντας ότι «η μελέτη μας δείχνει όμως ότι δεν συμβαίνει απαραίτητα αυτό που πιστεύουμε». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι τα νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Current Βiology» αφορούν και τα προτεινόμενα μοντέλα εξέλιξης των πρώτων ανθρώπων.

Οι μπονόμπο, οι χιμπαντζήδες και οι ουραγκοτάγκοι, που είναι γνωστοί συνολικά ως μεγάλοι πίθηκοι, αποτελούν τους κοντινότερους γενετικούς συγγενείς του ανθρώπου, και για αυτόν τον λόγο η συμπεριφορά τους μελετάται ενδελεχώς από τους επιστήμονες καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Οι μπονόμπο θεωρείται ότι είναι πιο ήρεμοι και ειρηνικοί από τους στενούς εξαδέλφους τους, τους χιμπαντζήδες, και έχουν τη φήμη των πολύ «φιλελεύθερων» στα θέματα του σεξ. Και αυτό διότι το σεξ παίζει μεγάλο ρόλο στις κοινωνίες τους καθώς χρησιμοποιείται για χαιρετισμό, για επίλυση διαφορών και συμφιλίωση.

Ω ς σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι μπονόμπο τρέφονται μόνο με μικρά ζώα που συναντούν, όπως είναι οι σκίουροι, οι αντιλόπες και διάφορα τρωκτικά. Ωστόσο η παρατήρηση επί πέντε έτη σε ομάδες μπονόμπο από τους ειδικούς του Μαξ Πλανκ αποκάλυψε στους ερευνητές τουλάχιστον δέκα διαφορετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι «χίπηδες» πίθηκοι οργάνωναν κυνήγια σε αναζήτηση θηραμάτων που δεν ήταν άλλα από χιμπαντζήδες.

Κάθε φορά οι μπονόμπο περίμεναν τα θύματά τους πεσμένοι στο έδαφος και, όταν αυτά εμφανίζονταν, σκαρφάλωναν στα δέντρα και εξαπέλυαν ξαφνική επίθεση. Από τις επιθέσεις που παρακολούθησαν οι ερευνητές, επιτυχημένες ήταν οι μισές ή και λιγότερες. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως οι κυνηγοί μοίραζαν το κρέας, γεγονός που μαρτυρούσε ότι προσπαθούσαν να ενθαρρύνουν την ομάδα να συνεχίσει το κυνήγι χιμπαντζήδων... 


ΠΗΓΗ: