2010-11-08

ΒΕΡΒΕΡΟΙ-ΕΒΡΑΙΟΙ-ΙΟΥΔΑΙΟΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΒΕΡΒΕΡΩΝ - BERBERS ΟΜΙΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΩΣ Judeo-Berber language


Judeo-Berber language

 

Berbers - Flags

 











Berber Jews


Udayen Mazighen


  



Berber - Εβραίοι είναι οι εβραίοι που μιλούν την γλώσσα των Berber που ομιλουν εβραϊκές κοινότητες που διαβιούν στην περιοχή του Μαγκρέμπ στη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα το Μαρόκο. 

Berber Εβραίοι είναι μια υπο-ομάδα των Maghrebim Εβραίων. που περιλαμβάνονται επίσης αραβόφωνοι Εβραίοι της Βόρειας Αφρικής. 

Μεταξύ 1950 και 1970 περισσότεροι μετανάστευσαν στη Γαλλία και στο Ισραήλ. 

Ιστορία 

Οι Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στο Μαγκρέμπ στους ρωμαϊκούς χρόνους και της εβραϊκής κοινότητας στη ρωμαϊκή επαρχία της Αφρικής ήταν μεγάλης σημασίας. Η αποδοχή από τους Βερβέρους του Ιουδαϊσμού ως θρησκεία, αγκαλιάστηκε από πολλούς, συμπεριλαμβανομένων πολλών ισχυρών φυλών, σημειώθηκαν εδω και πολά χρόνια.

Γάλλος ιστορικός, Eugène Albertini αναφέρει τις ημερομηνίες της εξιουδαϊσμό ορισμένων φυλών Berber και την επέκτασή τους από Τριπολίτιδα της Σαχάρας οάσεις, μέχρι το τέλος του 1ου αιώνα. Marcel Simon από τη μεριά του, βλέπει το πρώτο σημείο επαφής μεταξύ του δυτικού Berbers και του Ιουδαϊσμού στη μεγάλη εβραϊκή εξέγερση του 66-70. 

Κατά την διάρκεια των αραβικών κατακτήσεων στη βορειοδυτική Αφρική, υπήρξαν, σύμφωνα με τις άραβικα ιστορικό Ibn Khaldoun, μερικές φυλές Βερβέρων που πρέσβευε ο Ιουδαϊσμός. Υποθετικά, την θηλυκιά Berber στρατιωτικό ηγέτη, Dihya, ήταν μια Εβραία των Βερβερίνων. Αυτή λέγεται ότι έχουν προκαλέσει αντίσταση οι Βέρβεροι στο Aures (έδαφος Chaoui) στα ανατολικά του Βουνού Atlas στην σύγχρονη Αλγερία, την τελευταία, αν και επέβει άκαρπη, η αντίσταση στον αραβικό γενικό ιμπν Nu'man Χασάν. 

Μετά το 1948 αραβο-ισραηλινό πόλεμο, τις εντάσεις μεταξύ των ιθαγενών εβραϊκών κοινοτήτων και των αυτοχθόνων αραβικών κοινότητων έχει αυξηθεί. Εβραίοι στο Μαγκρέμπ αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω των εν λόγω αύξηση των εντάσεων. Σήμερα, οι αυτόχθονες Berber εβραϊκής κοινότητας δεν υπάρχουν πλέον στο Μαρόκο. Η μαροκινός εβραϊκός πληθυσμός στηρίζεται σε περίπου 4.000 άτομα με τα περισσότερα να κατοικούν στην Καζαμπλάνκα, μερικοί από τους οποίους μπορεί να εξακολουθούν να ομιλούν την γλωσσα των Βερβερινών.

Οι γλώσσες Berber (μητρικό όνομα: Tamazight) είναι οι αυτόχθονες γλώσσες της δυτικής βόρειας Αφρικής του Νείλου. Η ομάδα Berber είναι μέλος της Afroasiatic γλωσσική οικογένεια. Μια σχετικά χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού που μιλά μια ομάδα πολύ στενά συνδεδεμένα και παρόμοιες γλώσσες και διαλέκτους εκτείνεται σε όλη την Atlas Βουνό, τη Σαχάρα, και το βόρειο τμήμα του Σαχέλ στο Μαρόκο, την Αλγερία, Νίγηρας, Μάλι, Τυνησία, Λιβύη, καθώς και το Σίβα Oasis περιοχή της Αιγύπτου. Υπάρχει μια μετακίνηση μεταξύ των ομιλητών της συνδέονται στενά με τη Βόρεια γλώσσα Berber να τους ενώσει σε ένα ενιαίο πρότυπο γλώσσας.

Η Tamazight όνομα, το οποίο παραδοσιακά αναφέρεται ειδικά στην Κεντρική Μαρόκο Tamazight, και χρησιμοποιείται επίσης από την μητρική της Riff (Tarifit), χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για αυτό το Πρότυπο Berber, ή ακόμα και για Berber στο σύνολό της. Η χρήση του είναι λιγότερο συνεπής σε ορισμένους τομείς, όπως η Καβυλία, όπου ντόπιοι ονομάζουν Taqbaylit τη γλώσσα τους και όχι Tamazight. Λόγω της ανόδου των Βερβέρων πολιτιστικό και πολιτικό ακτιβισμό και τα πρόσφατα τη σημασία της στην Βόρεια Αφρική μέσα μαζικής ενημέρωσης, η δημοτικότητα του όρου Tamazight έκανε γνωστό και αναγνωρίσιμο από σχεδόν όλους τους πολίτες της Βορείου Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της μη Berber ομιλητές.

Μεταξύ των ξεχωριστών ποικιλιών Berber είναι η Κεντρική Μαρόκο Tamazight, Riff, Shilha (Tashelhiyt), Kabylian (Taqbaylit), και της αλυσίδας διάλεκτο Τουαρέγκ. Οι γλώσσες Berber είχαν γραπτή παράδοση, εντός και εκτός, για πάνω από 2.000 χρόνια, αν και η παράδοση, έχει επανειλημμένα διαταραχθεί από διάφορες επιδρομές. Ήταν η πρώτη γραπτή στο αλφάβητο Tifinagh, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από το Tuareg. Η παλαιότερη χρονολογείται από επιγραφή είναι γύρω στο 200 π.Χ.. Αργότερα, μεταξύ των περίπου 1000 μ.Χ. και 1500 μ.Χ., ήταν γραμμένο με το αραβικό αλφάβητο. Από τον 20ο αιώνα, ήταν συχνά γράφεται με το λατινικό αλφάβητο, ιδίως μεταξύ των Kabylians.

Μια εκσυγχρονισμένη μορφή του αλφαβήτου Tifinagh έγινε επίσημα στο Μαρόκο το 2003, ενώ ένα παρόμοιο είναι αραιά χρησιμοποιείται Αλγερία. Η Berber λατινικό αλφάβητο είναι προτιμότερη από την μαροκινή συγγραφείς Berber και εξακολουθεί να κυριαρχεί στην Αλγερία (αν και ανεπίσημα). Μάλι και Νίγηρα αναγνώρισε την Berber λατινικό αλφάβητο και προσαρμοσμένη για να το Τουαρέγκ φωνολογικό σύστημα. Ωστόσο, η παραδοσιακή Tifinagh εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε αυτές τις χώρες. Τόσο Tifinagh και λατινική γραφή που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στο Μαρόκο και τα μέρη της Αλγερίας, ενώ η αραβική γραφή έχει εγκαταλειφθεί από Berber συγγραφείς.